ניקוי גורלי
איך להיזהר מחומרי הניקוי המשמשים לניקיונות החג ומה לעשות במקרה של הרעלה
בדרך כלל לניקיון פסח יש קונוטציות חיוביות - של טיהור והזדככות, של התחדשות ופינוי מקום לאפשרויות חדשות. אבל במכון הארצי למידע בהרעלות בקריה הרפואית רמב"ם רואים את הצד האחר של הניקיון -  הצד האפל. שם ההתכוננות לפסח נחווית כתקופה של עלייה בפציעות ונזקים לבריאות עקב שאיפה ובליעה של חומרי ניקוי. מנתוני המכון עולה כי כ-45% מהחשיפות לרעלים לפני חג הפסח מיוחסות לילדים עד גיל שש. 
"ככלל, כשעושים בחומרי הניקוי את השימוש הצפוי הם לא אמורים להיות מסוכנים", מסביר פרופ' ידידיה בנטור, מנהל המכון, "אבל לעתים, לא מספיק נדירות לצערי, עקב בלבול, טעות או אי השגחה, ילדים - ואפילו מבוגרים - בולעים חומרי ניקוי, שואפים אותם לריאות, מתיזים אותם לעיניים או נוגעים בהם ישירות - וזה כמובן גורם לנזק בריאותי". 
איך קורה שעושים שימוש כל כך לא תקין בחומרים? כשהורים משאירים בקבוקים פתוחים והילדים חושבים שמדובר במיץ, כשמישהו מוזג נוזל ניקוי לבקבוק או לכוס שתייה, כשילדים משחקים בבקבוקי תרסיס רק כדי ליהנות מהסילון היוצא מהם, או כשהם מתיישבים בתוך שלולית שנשפכה מבקבוק חומר ניקוי ואף אחד לא שם לב אליה. 
הדרך הטובה ביותר למנוע טעויות כאלה היא לא להכניס את חומרי הניקוי המסוכנים ביותר הביתה, בפרט לא אם יש לכם ילדים. אבל כדי לדעת מי ברשימת המסוכנים, יש להכיר אותם תחילה. פרופ' בנטור מפרט מהם חומרי הניקוי המסוכנים ביותר, ואיך מתבטאת הרעלה במקרה שזו התרחשה ויש  צורך לטפל בה.

ראש לרעלים
מנקה תנורים. שיאן הנזקים הוא מנקה התנורים אשר צועד בראש רשימת החומרים המסוכנים ביותר שיש בבית. בליעה של החומר עלולה לגרום כווייה בוושט או בקיבה, שמחייבת לעתים כריתה של חלקים במערכת העיכול; מגע ישיר של החומר עם העור עלול לגרום לכוויות קשות; התזה של החומר לעיניים עלולה לגרום לכוויות בעיניים; שאיפה של החומר יכולה להוביל לגירוי דרכי הנשימה.

חומר לפתיחת סתימות. השני ביכולתו להרעיל ולהריץ ילדים למיון הוא חומר לפתיחת הסתימות בכיור ובשירותים. מוצרים אלה מכילים חומצות או בסיסים חזקים, שבליעה, מגע בעור או בעיניים או שאיפה שלהם עלולים לגרום לנזק חמור.

חומרים להסרת אבנית מאסלות. הרסני כמעט כמו החומר לפתיחת סתימות הוא החומר להסרת אבנית ממקלחות ובתי שימוש אשר מכיל חומצות. בדרך כלל מדובר בחומצות חזקות שריכוזן נמוך יותר מאשר החומצות לפתיחת סתימות. על אף זאת, אין להקל ראש בפגיעתן. 

אקונומיקה. לאקונומיקה יצא שם של חומר ניקוי לא סימפתי ואף קטלני. ריכוז הקונומיקה המשווקת כתכשיר לניקוי ביתי אינו גבוה במיוחד, ולכן היא מדורגת במקום הרביעי ברשימת הסכנות. ועם זאת,, בליעת אקונומיקה יכולה לגרום לגירוי דרכי העיכול ובכמות גדולה אך לכוויות. מגע עם העיניים יגרום אף הוא לגירוי או לכוויה ומגע עם העור לדלקת מקומית.  לכן, כאשר משתמשים באקונומיקה להסרת כתמי קפה או תה מספלים, יש להשגיח שלא ישתו אותה בטעות. 
שימו לב: ערבוב של אקונומיקה עם מנקי אסלות גורם לשחרור גז כלור המסוכן לריאות. נזק שמתבטא לעתים בגירוי קל, אבל יכול להוביל לאסתמה ואפילו לבצקת ריאות.

חומרים למדיחי כלים. גם אבקות ונוזלים למדיח הכלים מכילים חומרים המכילים בסיס חזק מספיק כך שיוכל לחקות הקרצוף שסבתא עשתה בעזרת צמר פלדה. נכון שהסיכון לבלוע אותם פחת כיום, אחרי שעטפו את מרבית המוצרים באריזה קשה לפתיחה, אבל ילד שמצליח לפתוח את האריזה ומכניס את הטבלייה, האבקה שבתפזורת או הנוזל לפיו מצוי בסכנה.

קוטלי חרקים. עד לא מזמן הם הכילו חומרים מסוכנים שבשימוש מרובה או לא נכון יכולים לגרום לנזקים בדרכי העיכול, בלב ובריאות. החומרים של היום פחות פוגעניים, אך עדיין לא כדאי לרסס בחדר סגור ולא מאוורר ולא על שטיחים, ספות וכלי מיטה.

טרפנטין. המהדרין לא מסתפקים בניקוי הבית בפסח אלא גם צובעים אותו, וזה גורם להם לא פעם להשתמש במדללי צבע על בסיס נפט, שהמפורסם ביניהם הוא הטרפנטין. חומר שקוף זה, שלא פעם שמים אותו בקנקלים פתוחים או מכלי שתייה אחריים, עלול לגרום לדלקת ריאות מסוכנת ביותר (דלקת ריאות כימית) אם יש מי שמתבלבל בינו לבין מים ושותה אותו.

סבוני כלים ושטיפת רצפות. סבוני כלים ורצפה הם חומרים פחות אגרסיביים מחבריהם שבמעלה הרשימה. עם זאת, בליעה שלהם יכולה לגרום לכאבי בטן, הקאה ושיעול. לא פעם ילדים שותים את הנוזל המשמש ליצירת בלונים ולהפרחתם, נוזל שהוא סבון כלים או דומה לו.

זנב להרעלות
לרוב תאונות קורות כמובן בזמן שאין באזור מבוגר אחראי או שאין הוא שם מספיק לב למעשיו של הילד. לכן, החשיפה לרעל מתגלית אם רואים שהילד בא במגע עם החומר, או לאחר שמופיעים תסמינים, למשל:  
בעור – כאב, אודם, נפיחות ושלפוחיות.
בעיניים – אודם, כאב, נפיחות וקושי לפתוח את העין.
בדרכי העיכול - כאב בטן, בחילה, הקאה, חוסר יכולת לאכול וריור (הפרשת רוק מהפה).
בדרכי הנשימה – קשיי נשימה, שיעול, קוצר נשימה.

מה עושים  במקרה של הרעלה?
אם יש לכם חשד שמישהו בקרבתכם הורעל מחומר ניקוי תוכלו להתקשר למכון הארצי למידע  בהרעלות (טל': 04-8541900) או לפנות לסיוע רפואי אחר, למשל למרפאה הקהילתית או לחדר המיון. אם מדובר בפגיעה קלה בעור או בעיניים, לעתים ניתן יהיה להסתפק בשטיפת האזור במים, ואם מדובר בבליעה ייתכן שאפשר יהיה להסתפק בשתיית חלב או מים, אם הנפגע בהכרה מלאה וללא סימנים של מצוקה נשימתית. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ ללא דיחוי עם גורם רפואי ולפעול על פי הנחיותיו, ובשום אופן לא לגרום לנפגע להקיא כי זה יכול להחמיר את המצב.

להמשך קריאה לחץ כאן.
כל הזכויות שמורות© ל-uss
תודה
תודה ההודעה התקבלה,
​נחזור אליכם בהקדם.