לקראת חג הפסח ומבצעי הניקיון המקדימים לו, מציעה לכם המועצה לישראל יפה לוותר על חומרי הניקוי הרעילים, אחת ולתמיד. כך לא רק תמנעו זיהום חמור ומתמשך של הסביבה, אלא גם תחסכו מעצמכם סיכונים בריאותיים וחשיפה לרעלים.
מדי שנה, לקראת חג הפסח, נרשם בחדרי המיון גידול חד במספר הילדים הנפגעים מכוויות ומהרעלות: כמעט פי שתיים מאשר ביתר חודשי השנה*. אחת מהסיבות המרכזיות לכך היא, כמובן, ניקיון האביב המסורתי, במהלכו מקורצפים עד חורמה כל גומחה ומרצפת בבית. מטבע הדברים, בתקופה זו חשופים הילדים לחומרי ניקוי יותר מבכל זמן אחר, מה שמסתיים במקרים רבים בהרעלה.
הנתון הזה ממחיש עובדה בלתי-נתפסת: כולנו, למעט אחוז קטן של יוצאים מהכלל, משלימים באופן קבוע עם הימצאותם של רעלים בחומרים שמשמשים אותנו בחיי היום-יום. יותר מזה: החומרים הללו לא רק מסוכנים לבריאות, אלא גם גורמים נזקים אדירים לסביבה. אריזות החומרים נזרקות לאשפה והמים המעורבבים עם חומרי ניקיון נשטפים לביוב – וכך נגרם זיהום מתמשך של האדמה ושל המים.
בתפריט החג: תוצרי נפט, חומצות אנאורגניות, כלורידים ושאר רעלים
למרות שכולנו ללא יוצאים מהכלל חשופים למוצרי ניקיון רבים, המודעות לתכולתם של אותם חומרים נמוכה למדי. מי שיתעניין יגלה שחומרי הניקיון הנפוצים מבוססים ברובם על חומרים סינתטטים המופקים
מנפט, כלורידים, חומצות אגרסיביות, מתכות ותחמוצות זרחן.
יש לציין, שהנזק שגורמים כל אותם חומרים אינו תמיד נזק מיידי. אלו חומרים שנספגים בגוף דרך הנשימה ודרך העור, במגע ישיר ובמגע עקיף עם שאריות החומר הנותרות על בגדים, רהיטים וכלי אוכל. חשיפה ממושכת ידועה כגורמת להזדקנות העור, לאלרגיות, לבעיות נשימה ולפעמים אף לסוגים מסוימים של סרטן. יותר מכל נמצאים בסיכון נשים הרות, קשישים, ילדים ואנשים הסובלים מבעיות נשימה.
חומרי ניקוי אקולוגיים – יש דבר כזה!
כאמור – לא חייבים להשלים עם רוע הגזרה. אפשר למצוא כיום עולם שלם של חומרי ניקוי אקולוגיים שמנקים באותה היעילות בלי הסיכונים והנזקים הנלווים. חומרים אלו ניתן לרכוש בחנויות טבע ואף בחלק מהרשתות הגדולות.
חומרי הניקוי האקולוגיים מבוססים על רכיבים טבעיים בלבד, כגון מינרלים ותמציות צמחים, ואינם מכילים כימיקלים סינתטים ורעלים. בשל הרכבם הם אינם מסכנים את הבריאות ומתפרקים במהירות לאחר השימוש – כך שהם אינם מהווים סכנה לא לאדם ולא לסביבה. עם זאת, יש לזכור כי אלו עדיין חומרי ניקוי שאינם מיועדים לאכילה/לבליעה.
תכונותיהם של חומרי הניקוי האקולוגיים לא רק מונעות זיהום, אלא גם מאפשרות חיסכון מים מוגבר. במרבית המקרים, לאחר ניקיון באמצעות חומרי ניקוי אקולוגיים, ניתן לנצל את שארית המים ישירות להשקיית עציצים וצמחים בגינה, ועל ידי כך להקטין את צריכת המים. כשמדובר בכביסה באמצעות חומר ניקוי אקולוגי – מומלץ לערבב את המים היטב לפני ההשקיה.
ניקיון אקולוגי בנוסח "עשה זאת בעצמך"
אפשרות נוספת לניקיון ידידותי לאדם ולסביבה היא ניקיון באמצעות חומרים ביתיים. תתפלאו לגלות עד כמה זה יכול להיות יעיל וקל. כל שעליכם לעשות הוא לפתוח את החלונות לרווחה, ללבוש כפפות להגנה על העור ולפעול על פי ההנחיות הבאות:
שטיפת רצפות - מלאו דלי במים והוסיפו לו כוס חומץ וארבע עד חמש טיפות של שמן אתרי כמו גרניום, לבנדר, לימון או מליסה.
ניקוי שטיחים – לאחר שימוש בשואב אבק, טבלו מברשת בתערובת של חומץ ומים ביחס של 1:1 והברישו באמצעותה את השטיח בעדינות. פעולה זאת תשפר את מראה השטיח ותמנע ריחות לא נעימים.
הברקת רהיטי עץ – הספיגו פיסת בד בתערובת חומץ ושמן זית ביחס של 1:1 ובאמצעותה נגבו בעדינות את הרהיטים.
ניקיון באמבטיה – השרו את הכיורים, את האמבטיה ואת בית השימוש בחומץ או במים שבהם המסתם מלח לימון או סודה לשתייה. לאחר מכן שפשפו היטב עם מעט מים ותקבלו משטחים נקיים מכתמים ומחיידקים.
ניקוי ברזים – ברזים נוטים להתכסות בירוקת ובכתמים קשים להסרה. כדי לנקות אותם השתמשו בבקבוק התזה מלא במים עם מלח לימון או חומץ.
ניקוי חלונות ומראות – מנקים באמצעות סמרטוט טבול בחומץ ומים ביחס 1:1, ומייבשים באמצעות עיתונים.
שטיפת כלים – דללו חומץ במים חמים ביחס של 1:1. באמצעות נוזל זה תוכלו לנקות ביעילות כלים שונים, כולל מחבתות, סירים וכלי קריסטל.
הסרת אבנית – על ידי הוספת חצי בקבוק חומץ או שתי כפות מלח לימון למכונת הכביסה או למדיח הכלים לפני הפעלה, תוכלו להסיר את האבנית המצטברת במכשירים אלו. להסרת אבנית מהקומקום הכניסו לתוכו מעט מלח לימון או לימון שלם, הרתיחו בו מים, המתינו חצי שעה ושטפו אותו.
הסרת כתמי קפה ותה – גם כתמים עקשנים אלו ניתן להסיר בקלות, על ידי השרייה ללילה במים חמים להם הוספתם סודה לשתייה, ולאחריה שטיפה בחומץ ומים.
הברקת כלים מנחושת – משפשפים בקליפת לימון את הכלים ולאחר מכן מנגבים אותם באמצעות מטלית יבשה.
הערה לסיום: אל תסתכל על הקנקן? דווקא כן
כאמור, התכולה של חומרי הניקיון היא חשובה, אך גם האריזה שלהם. בקבוק גדול של מרכך כביסה, לדוגמה, יכול לשמש עבור אותו מספר כביסות כמו בקבוק קטן. ההבדל הוא שהבקבוק הגדול מכיל חומר פחות מרוכז, כלומר יותר מים. ההובלה של המיכלים הגדולים והכבדים צורכת יותר דלק וגורמת ליותר זיהום אויר. על כן, עדיף לבחור בחומרי ניקוי מרוכזים יותר – גם טוב לסביבה וגם מקל על הסחיבה. כמובן, כך או כך, כשהמיכל מתרוקן, יש לזרוק אותו למיכל למיחזור כלי פלסטיק.
*על פי נתוני ארגון בטרם
להמשך קריאה לחץ
כאן